loading

AZ OPEL ÚJRAHASZNOSÍTÁS-KÖZPONTÚ TERVEZÉSE JELENTŐSEN MEGKÖNNYÍTI AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁST.


Mivel a környezet rendkívül fontos számunkra, folyamatosan javítjuk újrahasznosítási folyamatunk hatékonyságát azáltal, hogy már a kezdetektől fogva úgy tervezzük termékeinket, hogy azok újrahasznosíthatók legyenek.

Az Opel újrahasznosíthatóságot szem előtt tartó tervezési stratégiája kulcsszerepet játszik termékfelelősségünkben. Ennek része a gyártás során keletkező, valamint a járművek élettartamának végén jelentkező hulladék mennyiségének csökkentése is. Az Opel újrahasznosítás-központú tervezése része a környezettel szembeni elhivatottságnak, valamint az értékes fém- és energiakészletek megőrzésének.


A termékfejlesztés szempontjából az Opel újrahasznosítási stratégiája két pilléren alapszik:


  • Újrahasznosítás-központú tervezés
  • Anyagciklusok kialakítása és alkalmazása a járműgyártás során

 

 A termék életciklusába integrált újrahasznosítás

 
Ahhoz, hogy az összes GM-termék megfeleljen újrahasznosítási céljainknak, mindegyik GM-tervezőcsapatnak követnie kell az 'Újrahasznosíthatósági/visszaállíthatósági' útmutatásokat. Ezek úgy lettek kialakítva, hogy segítsék a GM-mérnököket és a beszállítókat abban, hogy újrahasznosítható járműveket fejlesszenek. Ez a folyamat annak kiértékelésében is segíti a mérnököket, hogy milyen könnyen lehet majd újrahasznosítani az egyes elemeket, alkatrészeket stb. a jármű élettartama végén.

 Az újrahasznosítás integrációja az Opel autók életciklusába

 

Az Opelnél nagy hagyománya van a újrahasznosított anyagok alkalmazásának. Több mint 130 féle újhasznosított műanyagot különböztetünk meg és használunk fel a gyártásban.


Az új anyagokkal szemben az újrahasznosított anyagoknak ugyanazon műszaki specifikációknak kell megfelelniük, alacsonyabb előállítási költség mellett. Ahol ez a két feltétel teljesül, ott az újrahasznosítható anyagokat részesítjük előnyben, de ez sosem mehet a minőség rovására. Az újrahasznosítási csoportunk megtesz mindent a kiváló optikai jellemzők, a mechanikai tartósság és a hőállóság érdekében a teljesítménynormák betartásával.


Sőt, az újrahasznosított anyagok olyan jó minőségűek, hogy most már az Opel gépkocsik látható részein is használhatók, nem csak a "rejtett alkatrészeknél".

Újrahasznosított anyagok az Opel Insigniában

 

 

 

OPEL ÚJRAHASZNOSÍTÁSI TERVEZET.

 

 

Leszállítás

Az utolsó tulajdonos eljuttatja leselejtezendő gépjárművét (ELV=End-of-life vehicle) egy szerződött bontóba.
A gépjármű átvizsgálása után a bontó kiállítja a megsemmisítési bizonyítványt (CoD= Certificate of Destruction).

 

Előkezelés és szennyeződés-mentesítés

Először is eltávolítják az akkumulátort és semlegesítik a légzsákokat. Ezt követően a bontó eltávolítja az összes üzemanyagot és a működéshez szükséges további folyadékokat.: olajat, váltó olajat, fék folyadékot, valamint a hűtővizet és a légkondicionáló berendezés hűtőközegét.

 

Bontás

A következő lépés az alkotóelemek és rendszerek szétválasztása, hogy használt alkatrészként értékesítsék, vagy hogy felhasználják őket az újragyártás során. Ha gazdaságilag megéri, az olyan anyagokat, mint a műanyag és az üveg, kiszerelik az újrahasznosítás érdekében.

 

Tárolás

A környezetre káros anyagokat összegyűjtik, majd később elküldik egy speciális újrahasznosító céghez felhasználás vagy megsemmisítés céljából.

 

 

 

Aprító

Az előkezelt hulladékot az aprítóba juttatják, ami a leselejtezendő gépjárművet apró darabokra vágja, és szétválasztja a különböző célú újrahasznosítás érdekében.

 

 

 

Utóaprítási technológia (PST= Post Shredder Technology)

Az aprítóban szétválasztott anyagokat tovább kezelik különféle technológiákkal (mágnesezés, örvény folyam, úsztatás), hogy használható másodosztályú anyagokat nyerjenek belőlük.

 

 

Újrahasznosítás/hasznosítás/feltöltés

Az aprítóból és az utóaprításból származó anyagok újrahasznosíthatók (pl: mint a szén helyettesítése a kohókban, vagy a víz kivonása a szennyvíz üledékből), vagy felhasználhatók a cement iparban. Ez az eljárás lehetővé teszi a gépjármű 85%-os újrahasznosítását, és jelentősen csökkenti a földfeltöltés hiányát.

 

VISSZAVESSZÜK LESELEJTEZENDŐ GÉPJÁRMŰVÉT!

 

Az Opel leselejtezendő gépjárműveket átvevő hálózata.

 

Mivel 2007. január 1-jén a leselejtezendő gépjárművekről szóló törvény életbe lépett, valamennyi gépjármű esetén - melyet az előbb említett dátum után helyeztek forgalomba - a visszavétel a tulajdonos számára ingyenes (országtól függetlenül)*. 2007-től ez érvényes az összes többi gépjárműre is – a forgalomba helyezés dátumától függetlenül.

 


Ugrás az oldal tetejére